5 element teori

Teorien om de 5 elementer blev udviklet omkring det sanmme tidspunkt i kinesisk medicin som yin-yang teorien dvs for 2500 år siden.

5 element teorien tager udgangspunkt i at alt i universet er en manifestation af Chi= energi og at der er 5 grundlæggende vibrationer af energier i universet.

De 5 elementer er Vand, Træ, Ild, Jord, Metal.

Til hver element kan knyttes elementer fra naturen såsom årstider, klima og farve. Foreksempel har foråret, blæsende vejr, den grønne farve og træelementet samme energetiske vibration. Deres chi er af samme natur.

De 5 elementer er indbyrdes afhængig som årstidernes skiften gennem året.

52
55

Hvert element er i kroppen repræsenteret af to organer og dermed af to energibaner.

Dyr og mennesker ses som en integrativ del af naturen og de indeholder de samme elementer og energier som i universet. Hvert element er i kroppen repræsenteret af to organer og dermed af to energibaner:

  • Vand= Nyre & blære
  • Træ = Lever & galdeblære
  • Ild = Hjerte & tyndtarm
  • Jord = Milt & mave
  • Metal = Lunge & tyktarm.

5 element teorien bygger på, at ethvert dyr allerede fra begyndelsen af sit liv tilhører et særligt element og dermed fremviser dette elements særlige karakteristika i balance og ubalance.

Ved at kende dit dyrs elementtype kan du gennemskue de mønstre, der skaber stress og forebygge ubalancer, endnu før de er opstået.

Elementtypen kan siges at være den linse, hvormed verdenen opfattes.

Til hver elementtype er der knyttet bestemte følelsesmæssige og fysiske karakteristika og behov. Hver elementtype har en bestemt grundtema og en forudsigelig adfærd under stress.

I balance er det elementets stærke positive kvaliteter, der vil blive fremvist. Og under stress er det dets svage, negative kvaliteter, der kommer til udtryk.

Ved at kende dit dyrs elementtype kan du gennemskue de mønstre, der skaber stress og forebygge ubalancer, endnu før de er opstået.

icon
icon

Træ

Grundtema: “Jeg vil vinde”

icon
icon

Ild

Grundtema: “Se på mig”

icon
icon

Jord

Grundtema: “Lad os være et team”

icon
icon

Metal

Grundtema: “Hvad skal jeg lave”

icon
icon

Metal

Grundtema: “Hvad skal jeg lave”

icon
icon

Vand

Grundteam: “Kan jeg stole på dig”

53

Eksempel

Vandtypens grundtema er “Kan jeg stole på dig” og dens behov er overordnet tryghed og forudsigelighed. Når  vandtypen er i balance har den viljestyrke og er vågen. Når den er i ubalance ændres viljestyrke til usikkerhed og vågenhed til angst. En trætype i ubalance viser aggressivitet, frustration og stress; når den er i balance er den meget karakterfast. Trætypens grundtema er “jeg vil vinde”.

Dyrene kan enten rumme rene elementtyper eller være blandinger af 2 elementer. Hos hest er de rene elementtyper nemmerer at omgåes og  træne i forhold til  når de er “blandinger”. Omvendt er det hos hunde.

Et grundigt kendskab til de 5 elementer, som de manifesterer sig i naturen og i kroppen og et udviklet sanseapperat, der kan opfange de energimæssige signaler fra elementets udtryk i dyret er en forudsætning for at bestemme dyrets elementtype.

Jeg har stor træning og erfaring med at mærke dyrenes energi og følelsesmæssige blokeringer.

Jeg kan ved en enkelt konsultation fortælle dig, hvilken elementtype dit dyr tilhører og derved får du med det samme nogle strategier/redskaber til at forebygge stress og mindske risikoen for fysiske og adfærdsmæssige problemstillinger hos dit dyr.