Akupunktur

Akupunktur er den behandlingsform inden for tcvm som er mest kendt i Danmark. Akupunkturen er blandt verdens ældste medicinske system.

Der findes ca 365 akupunkturpunkter til dyr. Akupunkturpunkterne er lokaliseret i områder hvor der en høj densitet af nerveender, mastceller, små blodkar og lymfekar.
Akupunktur bruges både til sygdomme men også som  forebyggende behandling.
Akupunktur bruges overalt i verdenen enten alene eller i kombination med vestlig medicin til behandling af mange forskellige lidelser hos mange arter. På grund af de positive resultater bruges akupunktur mere og mere.

akupunktur1
akupunktur2

Hvordan virker akupunktur

Det som gør os levende og som er drivkraften i kroppen er Chi. Chi flyder igennem hele kroppen og er bl.a koncentreret i nogle baner som kaldes meridianer. Hvis der er for lidt chi eller hvis den bliver blokeret vil det give sygdomme eller ubalancer.

Ved påvirkning af akupunkturpunkter kan chi reguleres og kroppens evne til at helbrede sig selv vil blive stimuleret.
Den vestlige forklaring på virkning af  akupunkturpunkter er, at der bliver frigivet endorfiner, serotonin og andre neurotransmittere.

Hvad sker der under en akupunkturbehandling

Akupunkturbehandlinger tolereres som udgangspunkt af de fleste. Det er vigtigt at det foregår i så rolig og afslappet miljø og dyret føler sig så tryg som muligt.

Isætning af nåle er normalt ikke smertefuld, men nogle punkter kan være sensitive. Under behandlingen bliver de fleste meget stille og kan endda falde i søvn. Nålene bliver siddende i ca 10-15 minutter.

Akupunktur-virkningen er kumulativ, så flere behandlinger med korte intervaller er normalt nødvendige ved kroniske medicinske lidelser. Derefter sker der en gradvis nedtrapning med større intervaller mellem behandlingerne.

Akutte lidelser kræver ofte færre behandlinger.

Der er ingen bivirkninger ved behandlingen. Akupunktur kan resultere i en afslappet tilstand og dyret kan ofte være meget træt efter en behandling. Det betyder blot at dit dyr er følsom overfor virkningen af akupunkturbehandlingen.

akupunktur3
akupunktur4

Hvad kan akupunktur behandle

Hos mennesker og dyr er der gode beviser for at akupunktur er effektiv  til:

  • Muskuloskeletale problemer (gigt, uspecifik halthed, knæ, hofteproblemer, discusprolaps)
  • Mavetarm lidelser (diarre,opkast,betændelse bugspytkirtel)
  • Luftvejsproblemer(Astma,bronkitis, forsnævret luftrør,omvendt nysen)
  • Urinvejsproblemer (blærebetændelse, urininkontinens, nedsat nyrefunktion)
  • Hudproblemer(allergi,hudbetændlese, håraffald)
  • Reproduktionsproblemer(ex infertilitet, falsk drægtighed)
  • neurologiske lidelser( ex. epilepsi, vestibulær syndrom, hovedrysten)
  • Adfærdsproblemer og stress

I tillæg kan regelmæssig akupunkturbehandling behandle mindre sportsskader, når de opstår og hjælpe med at holde muskler og sener modstandsdygtige over for skade. Professionelle og amatør sportsatletter  verdenen over bruger ofte akupunktur som en rutine del af deres træning. Hvis dit dyr deltager i fysiske udfoldelser,  kan akupunktur være en mulighed til  at holde det i topform.