Kost-terapi

"Lad mad være din medicin og din medicin være din mad" - Hippocrates

Hvornår er et foder “sundt”? Det er det; når foderet “passer” til dyret og når det opretholder en god balance hos dyret. Det betyder, at et foder, der er “sundt” til et dyr, ikke nødvendigvis er “sundt” til et andet.
Flere og flere undersøgelser understøtter, at mange tilfælde af vore dyrs problemer kan føres tilbage til foderet.

kost-6
kost2

Foderet bruges som medicin.

Kinesisk kost-terapi følger de samme diagnostiske og behandlingsmæssige principper som akupunktur og urtemedicin. Det giver mulighed for at bruge foderet som medicin. Foderet er designet til at bringe kroppen tilbage i balance og arbejder synergistisk med de andre grene indenfor TCM.

Foder kan klassificeres som Kold, Varm eller Neutral.

Foderets energetiske temperatur har stor betydning i kostterapien. Det handler ikke så meget om, om foderet er kold eller varm, når det serveres, men om energien i foderet og hvad dette gør for dyrets balance og sundhed.

Energetisk varmende foderemner: Behandlede foderemner som tørfoder vil generelt være varmende, også de “koldpressede.” Til heste er havre varmende. Har vi et “koldt” dyr ønsker vi at bruge varme foderemner for at bringe balance.

Energetisk kolde foderemner: Herunder hører rå-fodring som BARF. Til heste hører hvede og frisk græs ind under kolde fødeemner. Kan alle disponerer til diarre, hvis dyret er til den “kolde” side. Til gengæld godt at bruge, hvis dyret er “varmt”.

Energetisk neutrale foderemner: Herunder hører hjemmelavet kogt foder, som kan drejes mere eller mindre til den varme eller kolde side alt efter hvilke ingredienser der bruges. Til heste hører tørt hø ind under neutrale fodereemner.

kost4
kost5

Nogle ord om tørfoder

Jo mere et foder er behandlet, dets højere er dets glykæmiske indeks og jo lavere er dets indhold af vitaminer og mineraler, selvom nogle er tilført efterfølgende. Behandlet foder vil også være potentielt mere varmende.  “Udbyttet” af behandlet foder er, at det er at det giver større tendens til betændelse og  en mindre mængde af de gode næringsstoffer, hvilket kan forklare den gode terapeutiske virkning af rå-fodring og det hjemmelavede foder, kogt af gode råvarer.

Det er  vigtigt for mig at sige, at jeg ikke er imod tørfoder, det skal blot bruges med omtanke og er ikke det eneste valg til dyrene.

Du kan bestille en ernæringsmæssig konsultation under online booking eller du kan kontakte mig pr. telefon.