Adfærdsbehandling

Den vigtigste opgave ved behandling af adfærdsproblemer er at fremme følelsesmæssig stabilitet og skabe selv-tidlid hos den enkelte hest.

Følelser er naturlige, dyriske og kropslige. De bruges både af dyr og mennesker til kommunikation. ( 93 % af al kommunikation mellem mennesker er baseret på kropssprog). En følelse eller emotion kan defineres som energi i bevægelse. Emotioner er en nonverbal kommunikationssystem, som bruges som information og til beskyttelse.

1
8

Heste er flugtdyr og lever i flok.

De har stor emotionel kapacitet, det hjælper dem til at sikre overlevelse. Det der betyder mest for vore heste er i nævnte rækkefølge: Sikkerhed, Komfort, Leg og Mad.
Heste er i deres daglige liv næsten altid tilstede i Nuet og bruger meget lidt tid på at bekymre sig om fremtiden eller fortiden sammenlignet med mennesker. I balance og på marken udfører de følelsesmæssig agility: De får en følelse, får beskeden bag følelsen, reagerer hvis nødvendigt og går tilbage og græsser fredfyldt.

Når heste har det svært udtrykker de sig selv på forskellig måde: emotionelt, adfærdsmæssigt og fysisk.

Udfra min erfaring kan årsager til adfærdsproblemer og deres symptomer deles op i 4 kategorier:

  • Ubalancer i energisystemet hos selve hesten. I Tcm skelnes ikke mellem krop og psyke. En ubalance vil altid manifestere sig på alle planer, både på det fysiske og det psykiske. Så adfærdsproblemer kan i følge TCM skyldes de samme faktorer, som skaber fysisk sygdom.
  • Biologisk chok. Et biologisk chok er et følelsesmæssig traume, der har skabt en energimæssig blokering i kroppen. Når chok ikke forløses, aktiveres eller trigges de med mellemrum. Kan som andre energi-blokeringer give anledning til psykiske/adfærdsmæssig problematikker, men også fysiske symptomer.
  • Hesten udtrykker ejerens emotionelle blokeringer. På grund af hestens store emotionelle kapacitet vil hesten især optage undertrykte følelser og blokeringer fra deres ejer/rytter. Det handler om at være congurent, dvs at vores kropssprog er i overensstemmelse med det vi føler. Hesten opfanger det, vi forsøger at skjule.
  • Situationen og håndteringen af hesten er i ubalance. Ved at kende hestens elementtype kan vi forudsige, hvilke situationer, der er passende og hvilke der er upassende for den enkelte hest. Det vil sige undgå stressfulde situationer.
3
hest-a

Har du brug for hjælp?

Som holistisk dyrlæge med kendskab til Traditionel kinesisk medicin og dets forhold mellem organsystemer og emotioner, har jeg muligheden for at forstå din hests reaktioner og hjælpe til med at genskabe balance og harmoni.
Så har du brug for hjælp til at forstå din hest følelsesmæssigt og/eller adfærdsmæssigt og/eller vil du vide hvilken elementtype, den hører ind under, så er du velkommen til at kontakte mig telefonisk.